Educație financiară

12 idei practice pentru economisit bani

Economisește baniii 12 idei practice pentru economisit bani
5
(8)

Economisind banii vei ajunge să ai o viață mai bună. Banii sunt o resursă limitată pentru majoritatea dintre noi. Învață să economisești bani pentru a avea bani. În acest articol vreau să îți propun 12 idei practice pentru economisit bani. Banii economisiți sunt bani câștigați!

 

Ghid practic pentru economisit bani – 12 idei practice, care îți vor salva portofelul

 

Folosește un buget de venituri și cheltuieli

 

Notează-ți toate cheltuielile care le faci într-o lună. O idee bună este să strângi toate bonurile și toate facturile. Pune-le într-o cutie și la sfârșitul lunii centralizează toate cheltuielile într-un fișier Excel. Împarte cheltuielile pe categorii. Analizează unde s-au dus banii tăi în luna care a trecut. În felul acesta poți să identifici acele cheltuieli care pot fi eliminate sau reduse.  Practic, faci un buget de venituri și cheltuieli. În acest mod, poți să economisești foarte mulți bani. Bugetul este o unealtă esențială pentru economisit bani.

 

Cheltuiește banii înțelept (smart spending)

 

Verifică pe ce ai cheltuit banii și identifică acele produse sau servicii, care pot fi substituite cu unele mai ieftine. Nu toate lucrurile, care le cumperi, trebuie să fie de o calitate deosebită. Cumpărând produse mai ieftine, vei putea să economisești bani.

 

Nu cumpăra o mașină nouă. Devalorizarea mașinilor este extraordinar de mare, după doar 2-3 ani. Anumite mărci au o devalorizare mult mai mare, decât altele. Nu spun să îți cumperi o mașină uzată și proastă. Îți spun că achiziționând un autoturism rulat, de doar 2-3 ani, poți să economisești mii de euro și să te bucuri de o mașină bună. Majoritatea producătorilor oferă minim patru ani de garanție. Practic, dacă cumperi o mașină veche de doi sau trei ani, va fi încă în garanție. Urmărește ca mașina să fie cumpărată din România, de la reprezentanță, de la primul proprietar. Este foarte important să te asiguri că a făcut toate reviziile și că vei mai avea cel puțin un an de garanție. O altă idee bună este să cumperi o mașină care a fost expusă în showroom-uri. De obicei, dealerii auto oferă reduceri substanțiale la aceste mașini.

 

Economisește bani cu ajutorul tehnologiilor moderne

 

Dacă mai folosești becuri (pentru iluminat) clasice sau cu halogen, este timpul să le înlocuiești cu unele de tip LED. Nu cumpăra becuri LED ieftine, cumpără becuri de calitate și cu o putere suficientă pentru locuința ta. Multe persoane cumpără becuri LED ieftine și subdimensionate. Dacă vei avea o experiență negativă, te vei întoarce înapoi la vechile becuri. Este important ca această înlocuire să crească nivelul tău de confort. Economia de bani nu înseamnă să fii zgârcit. A face economie cu banii tăi însemnă să îi administrezi cu înțelepciune.

 

Controlează-ți impulsurile și vei economisi bani

 

Nu cumpăra lucruri de care nu ai nevoie! O vreme, când mergeam într-o vacanță cumpăram suveniruri. Cu timpul, mi-am dat seama că sunt lucruri absolut inutile. Acele lucruri nu îmi erau de nici un folos când ajungeam acasă. După câteva zile, ajungeau la coșul de gunoi. Când cumperi ceva, gândește-te bine dacă chiar ai nevoie de acel lucru. Uneori este mult mai economic să împrumuți anumite lucruri, decât să le cumperi. O magazie plină de lucruri nefolosite înseamnă o risipă imensă de bani.

 

Folosește garanția produselor și vei avea mai mulți bani în portofel

 

Folosește-te de garanția produselor. Am un prieten care strânge toate garanțiile produselor cumpărate într-o cutie. Am rămas uimit să văd câți bani pot fi economisiți în felul acesta. Eu aveam obiceiul să pierd garanțiile și să nu le iau în seamă. Prietenul meu mi-a arătat că pot să economisesc foarte mulți bani utilizând garanțiile pentru repararea sau înlocuirea produselor cumpărate. A cumpărat o baterie pentru chiuvetă, după aproape doi ani bateria s-a stricat, a dus bateria înapoi la magazin și a recuperat toți banii. Un alt prieten a cumpărat o bormașină electrică cu baterie de 400 lei, după aproape trei ani bateria s-a stricat. Pe baza bonului de casă și a garanției de trei ani a primit toți banii înapoi. Un alt prieten a cumpărat copilului un calculator, a platit un serviciu pentru extra garanție. După patru ani de zile, calculatorul s-a stricat. A dus calculatorul la garanție și a primit înapoi toți banii, dați în urmă cu patru ani. Am rămas fără cuvinte. Acel calculator, chiar dacă ar fi funcționat, era depășit din punct de vedere tehnic.

 

Fă cumpărături fără emoții

 

Nu cumpăra lucruri pentru că sunt la promoții. Gândește-te dacă acele lucruri chiar ai nevoie de ele. A cumpăra lucruri inutile doar că sunt la promoții este avantajos doar pentru comercianții care le vând. Este o falsă impresie că ai economisit bani. De fapt ai cheltuit bani pe lucruri care nu le vei folosi niciodată.

 

Mănâncă înainte să pleci la cumpărături, să cumperi mâncare. Poate ți se pare ciudată o astfel de afirmație. Realitatea este că, atunci când suntem flămânzi, suntem predispuși să cumpărăm mult mai multă mâncare, decât avem nevoie. Dacă mergi la cumpărături sătul vei economisi bani.

 

Folosește o listă de cumpărături. Când suntem la mall suntem tentați să cumpărăm multe lucruri. Fi conștient că sunt oameni la departamentul de marketing care sunt plătiți pentru un singur scop: să te convingă să cumperi cât mai multe lucruri. O listă de cumpărături facută acasă, departe de factorii care te pot influența în luarea deciziilor, te va ajuta să faci economii importante. Lucrurile care nu le cumperi sunt de fapt bani economisiți în buzunarul tău.

 

Planifică cheltuielile pentru a avea mai mulți bani

 

Cumpără haine în ianuarie și în august. În aceste două luni marile magazine de haine schimbă garderobele. Pentru ei este foarte important să scape de stocurile de marfă pentru a introduce la vânzare noile sortimente. În această perioadă este o bună oportunitatate să cumperi lucruri de foarte bună calitate la prețuri excepțional de mici. Am observat că uneori reducerile de preț pot ajunge la 80%. Gândește în perspectivă ce haine ai nevoie să îți cumperi, pune-ți bani deoparte și mergi la cumpărături atunci când nimeni nu cumpără. În ianuarie și februarie majoritatea comercianților fac reduceri foarte mari deoarece vânzările sunt aproape inexistente în aceste luni. Oamenii au cheltuit banii pentru sărbătorile de iarnă și nu mai au bani pentru cheltuit. Dacă ești pregătit și ai bani economisiți vei putea să faci economii substanțiale.

 

Economisește bani cu ajutorul băncilor

 

Dacă îți iei salariul pe card, verifică câți bani îți oprește banca atunci când scoți bani la bancomat. Dacă vei face plata cu cardul nu plătești comision de retragere a banilor. În felul acesta vei economisi niște bani. Crezi că sunt puțini? Înmulțește comisionul de retragere cu 12 luni, cum ți se pare acum? Sunt convins că ai putea să faci lucruri mai utile cu acei bani, decât să îi donezi bancii.

 

Economisește bani cu ajutorul internetului

 

Plătește facturile online. Astăzi, facturile la utilități pot fi plătite online. Tot ce ai de făcut este să îți faci cont online la companiile de electricitate, gaze, apă, cablu tv, telefonie etc. Plătind online economisești în primul rând timp, iar timpul este o resursă foarte prețioasă și limitată din viața ta. Dar, în felul acesta, vei economisi și bani. Economisești bani din comisioane și din deplasare până la casierii. Nu mai este nevoie să cumperi bilet sau combustibil pentru mașina personală.

 

Alte idei practice pentru economisit bani

 

Când faci economii trebuie să fii conștient că fiecare leu contează. Puțin, câte puțin, vei ajunge să economisești sume importante de bani. Banii se fac greu, dar se cheltuie ușor. Nu risipii banii, cheltuiește banii în mod înțelept, este munca ta și viața ta. Nu trebuie să fii economist ca să economisești bani, trebuie să fii econom. Îți recomand, să citești alte articole de educație financiară de pe acest blog, ca să descoperi și alte idei de economisit bani. Educația financiară te ajută să prețuiești banii la adevărata lor valoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Apasă pe o stea pentru a-i acorda un calificativ!

Media 5 / 5. Voturi numărate: 8

Fii primul care acordă un calificativ!

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Rămâi conectat cu noi, pe social media

Îmi pare rău că acest articol nu ți-a fost folositor!

Hai să îmbunătățim acest articol!

Cum aș putea îmbunătăți acest articol?

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *