Antreprenoriat, Educație financiară

Venituri pasive, visul care poate fi atins!

Venitul Pasiv
5
(6)

Venitul pasiv este un vis imposibil, pentru unii oameni, sau foarte greu de atins, pentru alții. Veniturile pot fi de două tipuri: venituri pasive sau venituri active.

Ce sunt veniturile active?

Venitul activ este acel venit pentru care trebuie să faci ceva ca să îl obții. Specificul venitului activ este faptul că acesta încetează în momentul în care te oprești din muncă. Cel mai cunoscut venit activ este salariul. Dar și liber profesioniștii (cei care practică profesii liberale) au tot un venit activ. Un notar, avocat sau medic, care nu mai profesează nu mai are venituri. În mod normal, familia, școala și societatea ne pregătește pentru obținerea unui venit activ.

Ce sunt veniturile pasive?

Venitul pasiv (sau venitul rezidual cum mai este numit uneori) este acel venit care continuă și după ce te-ai oprit să muncești. Suntem educați să credem că veniturile pot fi numai venituri active. Realitatea este că există foarte mulți oameni care trăiesc (și trăiesc bine) din venituri pasive. Venitul pasiv nu înseamnă că nu muncești deloc. Dacă vrei să obții un venit pasiv este nevoie să depui un efort consistent în pregătirea acelui venit. Dar, odată construită acea sursă de venituri, ea nu va mai avea nevoie de efortul tău zilnic. Cel mai adesea, va fi nevoie să întreții, din când în când, acel venit.

Ți-ai imaginat vreodată, cum ar fi să faci bani în timp ce dormi? Să te duci seara la culcare cu o anumită sumă de bani în buzunar și să te trezești cu o sumă mai mare dimineața? Acesta este venitul pasiv.

Cum poți să obții venituri pasive?

Vrei să obții venituri pasive? Există cinci domenii importante care te pot ajuta să obții venituri pasive.

  1. Imobiliarele, sursă de venituri pasive
  2. Veniturile din activitățile online
  3. Drepturile de autor.
  4. Veniturile din investițiile financiare
  5. Antreprenoriatul ca sursă de venit pasiv sau activ

În continuare, îți voi explica pe rând aceste tipuri de venituri.

1. Imobiliarele, sursă de venituri pasive

Acest tip de venit pasiv este,  poate, cel mai cunoscut. Atunci când cumperi o proprietate imobiliară, în mod normal, valoarea ei va crește în timp. Dacă vinzi acea proprietate peste 10 ani vei obține o sumă de bani mult mai mare decât cea investită. Suma de bani obținută va depăși deprecierea banilor prin inflație. Practic ai muncit în urmă cu zece ani, apoi ai așteptat și peste zece ani ai câștigat o sumă importantă de bani.

O altă formă de venit pasiv o reprezintă chiria. Cumperi o proprietate și apoi o închiriezi. În fiecare lună acea proprietate îți generează venituri, fără ca tu să muncești. Cu cât reușești să ai mai multe astfel de proprietăți cu atât vei câștiga mai mulți bani.

Este adevărat, din când în când, va trebui să muncești pentru întreținerea și administrarea acestor proprietăți generatoare de venituri.  Însă, efortul depus va fi nesemnificativ față de veniturile generate.

 

2. Veniturile din activități online

Există multe forme de venituri active în domeniul online, dar există și multiple forme de venituri pasive generate pe internet.

Poate, cea mai populară formă o reprezintă blogul. Creezi un blog, muncești un timp pentru promovarea acelui blog. Apoi, poți să îți reduci efortul și să te ocupi mai mult de întreținerea acelui blog. Când tu vei dormi, vei fi în vacanță etc., vor fi persoane care vor citi articolele tale. Astfel, vei putea să faci bani din publicitate sau afiliere.

You Tube oferă posibilitatea obținerii unor venituri pasive consistente. Lucrezi la realizare unor clipuri video atractive și vei genera bani din publicitate.

Poți să obții venituri pasive pe internet vânzând fotografii, teme, template-uri etc. pe website-uri specializate.

 

3. Drepturile de autor

Drepturile de autor sunt un venit pasiv. Lucrezi la o carte, apoi acea carte îți va genera bani. În aceeași categorie putem să introducem operele de artă, de orice fel sau info produsele. Prin info produse înțelegem ebook-uri și cursuri online. Identifică-ți pasiunile, creează ceva, vinde acel ceva și banii obținuți vor fi un venit pasiv.

 

4. Venituri din investiții financiare

Acest venit pasiv este o ilustrare clară a principiului banii muncesc în locul tău. Veniturile din dobânzi, veniturile din dividendele acțiunilor, sunt doar câteva forme de venituri pasive din investiții.

O altă formă foarte cunoscută o reprezintă veniturile din aprecierea acțiunilor unei societăți comerciale sau fond de investiții. Cumperi anumite acțiuni cu un preț și peste câțiva ani, le vinzi la un preț semnificativ mai mare. Aprecierea acțiunilor nu este rezultatul muncii tale.  Acțiunile cresc datorită oamenilor, care muncesc în societatea respectivă, sau al unor factori de împrejurări, care nu au nimic comun cu tine.

 

5. Antreprenoriatul ca sursă de venit pasiv sau activ

Antreprenoriatul poate fi un venit activ dar și un venit pasiv. Atunci când ești implicat full time în activitatea companiei tale, veniturile tale sunt active. Există și varianta de a-ți dezvolta afacerea până la punctul în care prezența și implicarea ta să nu mai fie necesare. Atunci, ajungi să ai venituri pasive.

Cumpărând o franciză și angajând un manager competent, vei face bani din munca altor oameni. Rolul tău va fi doar să supraveghezi activitatea societății. Munca efectivă și dezvoltarea va fi realizată de alți oameni. Când tu ești plecat în vacanță acei oameni vor produce bani pentru tine.

O altă variantă este să fii implicat în acționariatul unor societăți și să obții bani din dividende. Posibil să fii chiar un acționar minoritar, dar să obții venituri semnificative din munca altor oameni.

Venitul pasiv este un vis greu de realizat. Vestea bună este că prin muncă, perseverență și viziune se poate atinge acest vis. Cunosc persoane simple, care nu sunt bogate, dar care câștigă bani suficienți din venituri pasive.  Dacă până acum nu ai făcut nimic pentru a-ți dezvolta un astfel de venit, poate a venit timpul să  faci ceva. Să visezi lucruri mari este frumos, să faci lucruri mari este și mai frumos. Pentru a ajunge undeva este important să începi de undeva. Fă-ți un plan și începe de azi să lucrezi la propriile tale surse de venituri pasive.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog să îl distribui către prietenii tăi. Esența educației financiare este informația. Informația trebuie să circule, pentru a ajunge la cât mai mulți oameni.

Pentru mai multe aricole pe această temă, citește articolele publicate în secțiunea educație financiară.

 

Photo by Austin Distel on Unsplash

Ți-a plăcut acest articol?

Apasă pe o stea pentru a-i acorda un calificativ!

Media 5 / 5. Voturi numărate: 6

Fii primul care acordă un calificativ!

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Rămâi conectat cu noi, pe social media

Îmi pare rău că acest articol nu ți-a fost folositor!

Hai să îmbunătățim acest articol!

Cum aș putea îmbunătăți acest articol?

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *