Nu am bani suficienți pentru a putea economisi! Aceasta este o afirmație foarte des întâlnită. Cei mai mulți consideră că pentru a putea să economisești trebuie să câștigi foarte mult. Realitatea este că oricât de mult ai câștiga, dacă nu îți dezvolți acest obicei bun de a economisi nu vei avea niciodată suficienți bani. Tu reușești să economisești bani lună de lună?
Pentru a te ajuta îți propun să începi cu pași mărunți.
Evaluează
Evaluează toate contractele la utilități, ai nevoie de toate serviciile care le plătești? Poate că un abonament mai mic la telefonia mobilă sau o cartelă PrePay îți este de ajuns. Cât de mult te uiți la televizor și la ce te uiți? Poate că poți opta pentru un abonament mai ieftin. Ce abonament ai la internet? O viteză mai mică la internet este o problemă pentru tine? În felul acesta poți să evaluezi fiecare contract, sunt șanse mari să poți economisi ceva bani în felul acesta.
Optimizează
Cât de des folosești mașina personală și pe ce distanțe? Uneori o plimbare pe jos poate să fie mai potrivită decât o călătorie cu mașina. De câte ori pe lună speli mașina la spălătorie? Știai că există și spălătorii unde poți să îți speli singur mașina și să o aspiri? Să îți dau un exemplu! Dacă speli mașina de 4 ori pe lună la spălătorie cu 35 de lei (30 de lei plus spățatul plus atenția față de cei care spală) te costă 140 lei pe lună. Dacă o speli singur la o spălătorie adecvată, te costă 80 lei pe lună (20 lei x 4). Rezultă o economie de 60 lei pe lună. Poate că dacă ești mai atent cu mașina, unde o parchezi, cum te urci in ea, poate nu mai este nevoie să o speli de 4 ori pe lună, poate de trei ori este suficient. În felul acesta vei economisi 80 lei pe lună.
Renunță
Evaluează cât consumi pe lună pentru viciile tale. Câți bani se duc pe țigări și câți pe alcool. Ce părere ai? Poți să mai reduci din aceste cheltuieli? Sunt convins că este un domeniu unde vei putea economisi sume importante de bani. Un pachet de țigări pe zi înseamnă 540 lei / lună (18 lei x 30 zile). Dacă ai reduce la jumătate de pachet pe zi ai economisi 270 lei / lună. Dar dacă ai renunța la fumat? Pe lângă cei 540 lei ai avea și o sănătate mai bună și ai economisi alți bani.
Acestea sunt trei modalități concrete, prin care poți să rămâi cu mai mulți bani în buzunar, la sfârșitul fiecărei luni. Nu contează dacă câștigi mult sau puțin, esențial este să înveți să nu mai risipești și să îți dezvolți obiceiul de a economisi.
Poate ți se pare puțin să economisești 100 de lei/ lună, dar această sumă dacă o pui deoparte timp de un an de zile înseamnă 1200 lei. Practic obții al 13-lea salariu. Ce crezi? Mai sunt cei 100 de lei economisiți lunar nesemnificativi? Dar dacă vei economisi mai mult?