Vrei să economisești bani? Ai ajuns la concluzia că este bine să ai o rezervă de bani pentru situații neprevăzute? Indiferent care este situația ta financiară, întotdeuna este bine să știi că ai o rezervă de bani, pentru situații neplanificate. Nu știi niciodată ce evenimente neplanificate pot să apară în viața ta. Pentru astfel de situații, întotdeauna este bine să ai o sumă de bani, care să te ajute să depășești momentul.
Totuși, pentru cei mai mulți dintre noi, economisirea este un proces dificil. Teoretic știm cum să economisim, practic, majoritatea oamenilor, pe care ii cunosc, nu au nici un fel de economii pentru situații neprevăzute.
Modalități practice de a economisi bani
A cum câțiva ani, mi s-a stricat aparatul de aer condiționat în mijlocul verii. A fost o situație foarte dificlă, deoarece nu aveam nici un ban pus deoparte pentru a putea achiziționa alt aparat. Aveam copil mic, locuiam într-un spațiu mic, era foarte cald și nivelul de disconfort era foarte mare. Vroiam să cumpăr un aparat de aer condiționat nou, dar nu aveam banii necersari. Șansa mea a fost ca un unchi avea un aparat de aer condiționat portabil și pe care vroia să îl vândă. Aparatul era în stare perfectă, aproape nou. Neavând bani să îl plătesc, unchiul meu a acceptat să îl plătesc în două rate și să ii dau primii bani abia peste o lună de zile. În felul acesta am ieșit din situația neplăcută. Dar am învățat că era mult mai bine dacă aș fi avut niște bani economisiți.
Dacă și tu ești o persoană căreia îî este greu să economisească bani, îți recomand să încerci una sau mai multe din modalitățile de economisire a banilor, descrise mai jos. De asemenea poți să citești pe blog alte articole despre cum să câștigi mai mulți bani sau cum să înveți să economisești.
Economisește bani în mod automat.
Dacă îți iei salariul lunar într-un cont bancar, îți recomand următoarea soluție de conomisire foarte practică. Setează contul bancar ca în fiecare lună, în ziua în care îți intră salariul în cont, să efectueze un transfer de bani către un cont de economii. În felul acesta nu vei apuca să vezi banii și nu vei apuca să îi cheltuiești. Te vei obișnui să te descurci cu mai puțini bani, dar în același timp economiile tale vor crește fără să faci un efort deosebit. Nu atașa nici un card bancar la contul care îl utilizezi pentru economii, pentru a nu fi tentat să cheltuiești banii.
Economisește bani ca un copil, dar mai mare.
Pușculița cu bani este o soluție practică. Chiar dacă te gândești că această metodă este copilărească, este practică și eficientă. În funcție de personalitatea ta, alegeți o pușculiță în care să pui în mod regulat bani. O idee ar fi să îți construiești o pușculiță mai mare, din lemn sau ceva rezistent, închisă cu un lacăt sau ceva care să te împiedice să vezi banii. Stabilește-ți un obicei de a depune o sumă de bani de fiecare dată când iei salariu. O altă idee bună este ca de ficare dată când vii acasă și ai mărunt sub 10 lei în portofel sau buzunare să pui acei bani în pușculiță. Hotărăște un orizont de timp în care să nu te atingi de pușculiță, de exemplu un an de zile. Dacă în perioada aceasta primești bonusuri sau prime la serviciu, pune banii în pușculiță.
Economisește bani apelând la un prieten
În copilărie la noi în casă existau mereu niște bani care nu erau ai noștrii. O prietenă a mamei îi dădea în fiecare lună niște bani să îi pună acolo. Despre ce era vorba. Prietena îi dădea mamei banii care îi economisea pentru a nu-i avea în casă și să nu fie tentată să îi cheltuiască. Sștiu că este o modalitate mai neobișnuită de a economisi, care prezintă anumite riscuri, dar eu am văzut această metodă funcționând. Dacă ai un prieten, o prietenă de încredere și care este dispus (ă) să te ajute, poate fi o soluție practică.