Te-ai hotărât să devii investitor imobiliar. Felicitări! Investițiile în imobiliare sunt printre cele mai sigure tipuri de investiții. Una dintre oportunitățile de a investi constă în cumpărarea unui teren și construirea unui imobil pe acel teren liber. La prima vedere achiziția unui teren pare un lucru sigur, totuși cunosc persoane care au investit în terenuri și acum stau cu banii blocați în acele terenuri. Pentru ei investitia respectivă nu a fost una reușită, în loc să câștrige bani, au pierdut bani. Pentru a te ajuta să eviți astfel de experiențe vreau să îți spun câteva lucruri de care trebuie să ții cont când investești într-un teren.
Localizarea
Poate cel mai important lucru este locul unde este situat acel teren. Dacă vrei să construiești este esențial ca acel teren să fie intravilan. Nu cumpăra un teren extravilan pe vorbele vânzătorului că o să fie cândva inclus în intravilan. Nu te lăsa impresionat nici de alte construcții ridicate ilegal de către vecini. Dacă terenul nu este intravilan, pur și simplu nu îl cumpăra.
Un teren intravilan poate să aibă o valoare mai mică sau mai mare în funcție de zona în care este localizat în localitatea respectivă. Un teren în centrul localității va avea întotdeauna o valoare mai mare decât un teren la periferie. Apoi contează foarte mult construcțiile din jur și accesul la proprietate. Dacă terenul este într-o zonă rău famată a localității valoarea lui va fi mică și va scădea. Dacă construcțiile din jur sunt în paragină, indiferent ce ai construi pe el va fi greu să îi crești valoarea. Nu minimaliza importanța amplasamentului. Întotdeauna caută să investești într-o zonă bună. Nu investi în speranța că lșucrurile se vor schimba cândva în bine, ele se pot schimba mai repede în rău.
Caracteristicile terenului
Foarte important când achiziționezi un teren să ceri vânzătorului să îți prezinte un extras de carte funciară foarte recent. Nu este greu de obținut, se scoate online într-o zi sau doua și nu costă mult. Extrasul de carte funciară îți arată cine este proprietarul real al terenului. De asemenea îți va arăta dacă terenul este liber de sarcini sau nu. Acest aspect este esențial în vederea cumpărării.
Un alt document esențial este un certificat de urbanism recent, se obține mai greu decât un extras de carte funciară, dar este fundamental. Acest document îți arată dacă ai dreptul să construiești pe acel teren și ce ai dreptul să construiești. De asemenea îți prezintă anumite limitări de care nu ai cum să aflii decât din certificatul de urbanism. Nu contează ce îți spune proprietarul, contează exclusiv ce scrie în acest document.
Nu trebuie să fii un specialist, dar uită-te să nu fie poluat terenul. Dacă terenul este poluat va fi foarte scump să îl cureți.
Forma terenului este de dorit să fie pătrată sau dreptunghiulară, cu o deschidere la strada principală cât mai mare. NU te aventura să cumperi terenuri cu forme ciudate. O deschidere mare sau o dublă deschidere (pe colț sau la două străzi) crește valoarea terenului deoarece îți oferă mai multe oportunități de utilizare. O deschidere prea mică a terenului te poate pune în situația în care nu vei avea voie să construiești. Procentul de ocupare al terenului (POT) îți arată care este suprafața pe care poți să construiești din terenul respectiv. Coeficientul de utilizare al terenului (CUT) îți arată pe câte niveluri poți să construiești.
Dacă există construcții pe teren, trebuie să fii conștient că demolarea lor și aducerea terenului la stadiul de teren liber costă mulți bani și mult timp. Ai nevoie de autorizații și avize.
Un alt aspect important este ca terenul să fie cât mai drept. Dacă terenul este în pantă vor apare probleme de utilizare. Funcționalitatea terenului are de suferit. Este posibil să fie nevoie de investiții serioase îndreptarea terenului sau consolidarea viitoarelor construcții.
Există utilității pe teren sau în imediata apropriere? Verifică acest lucru! Aducerea utilităților pe teren poate fi un proces foarte anevoios și costisitor. Informează-te de la vecini, informeazăte de la autoritățile competente. Nu crede ce îți spune vânzătorul!
Investițiile în imobiliare nu sunt ușor de realizat, necesită foarte mulți bani, multă muncă și prezintă riscuri. Din acest motiv, investițiile imobiliare trebuiesc tratate cu foarte multă seriozitate.