Dezvoltare personală

Ghid practic pentru dezvoltarea unui obicei. Cum să dezvolți obiceiuri bune?

Ghid practic pentru dezvoltarea unui obicei.Cum să dezvolți obiceiuri bune?
5
(2)

Cum să dezvolți obiceiuri bune? Fiecare dintre noi avem nevoie să dezvoltăm noi obiceiuri în viața noastră. Îți propun un ghid practic pentru dezvoltarea și implementarea unui obicei. Obiceiurile sunt acele acțiuni repetitive din viața noastră, cu care suntem obișnuiți și care le facem aproape automat. Obiceiurile pot fi bune sau rele. Fumatul este un obicei rău. A mânca la o oră regulată este un obicei bun. Cum putem să dezvoltăm un obicei bun? Repetiția este mama învățăturii! Pentru a se întipări în mintea noastră un obicei bun are nevoie de o repetiție constantă, pe o perioadă lungă de timp. Nimeni nu se poate schimba prin acțiuni sporadice și de pe o zi pe alta. Dacă îți examinezi viața este posibil să descoperi obiceiuri care s-au instalat în ani de zile. Cu cât a durat mai mult perioada de implementare a unui obicei, cu atât va fi mai greu să scapi de el. Înlocuirea obiceiurilor rele cu unele bune, dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase pentru minte și trupul nostru sunt mijlocul prin care implementăm dezvoltarea personală în viața noastră.

 

Ghid practic pentru dezvoltarea unui obicei:

 

Convinge-te de importanța noului obicei – motivație pentru schimbare

Orice schimbare trebuie să aibă o motivație. Cu cât motivația este mai puternică, cu atât va fi mai mare determinarea cu care vom acționa în vederea schimbării. De ce este atât de greu să implementăm obiceiuri noi? Deoarece de cele mai multe ori nu suntem convinși de utilitatea, beneficiile și importanța lor. Dacă vrei să reușești este important să îți răspunzi la întrebarea: de ce trebuie să mă schimb? Identifică acele argumente care să te ajute să fii motivat. Cu cât argumentarea va fi mai puternică, cu atât mai puternică va fi motivarea. Cu cât mai puternică este motivarea, cu atât mai mult vei reuși.

 

Creează contextul dezvoltării obiceiului bun – planifică-ți viața ținând cont de obiceiul cel bun

Viața ta conține deja obiceiuri și rutine, stabilite în ani de zile și practică. Pentru a implementa un nou obicei este nevoie să îi faci loc în viața ta. Poate trebuie să schimbi anumite lucruri prin casă, poate trebuie să schimbi agenda ta zilnică, poate trebuie să schimbi modul în care gătești etc. Ideea este că trebuie să planifici și să incluzi în acțiunile tale noul obicei. O idee bună este să cunoști alte persoane care practică același obicei bun. Petrecând timp împreună îți va fi mai ușor să acționezi în vederea implementării noului obicei.Trebuie să faci în așa fel încât practicarea obiceiului bun să fie ușoară și plăcută.

 

Nu dezvolta mai multe obiceiuri în același timp

Întotdeauna focalizarea este o cheie a succesului. Un obicei bun are nevoie de întreaga ta atenție. Nu te împrăștia în mai multe direcții. Ocupă-te de implementarea unui singur obicei, la un moment dat. În felul acesta șansele tale de reușită cresc în mod semnificativ.

 

Acționează gradual – pas cu pas

Dacă astăzi anumite obiceiuri aproape că nu mai ești conștient de ele, nu la fel de ușor îți va fi cu practicarea unui nou obicei. Din acest motiv, este important ca acțiunile tale să fie planificate și graduale. Dacă vrei să mergi la sală, nu îți propui de la început să lucrezi câte o oră pe zi. Începe cu 15 de minute și pe parcurs, crește timpul alocat cu câte 5 minute, în fiecare zi. În felul acesta vei reuși să te bucuri de noul tău obicei. Altfel, vei descoperi că implementarea obiceiului bun este o povară, te vei demotiva și vei renunța.

 

Răsplătește-te pentru rezultate

Fiecăruia dintre noi, ne place să fim răsplătiți. Răsplata provoacă motivare și determinare. Penru implementarea unui obicei bun, planifică-ți anumite premii, cu care să te recompensezi. De exemplu, dacă ai reușit să ții cura de slăbire cu succes timp de o săptămână, răsfață-te cu puțin din ceva bun, de care nu ai avut parte în timpul celor șapte zile de cură. În felul acesta implementarea obiceiului bun nu va fi asimilată de mineta ta ca o pedeapsă, ci ca o răsplată.

 

 

Ți-a plăcut acest articol?

Apasă pe o stea pentru a-i acorda un calificativ!

Media 5 / 5. Voturi numărate: 2

Fii primul care acordă un calificativ!

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Rămâi conectat cu noi, pe social media

Îmi pare rău că acest articol nu ți-a fost folositor!

Hai să îmbunătățim acest articol!

Cum aș putea îmbunătăți acest articol?

Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *